kwietnia 25, 2016

Caneloni! Prosty przepis na pyszny obiad.

Hejj!

Lubicie makarony? My uwielbiamy pod każdą postacią. Makarony królują w naszej kuchni, ponieważ ze względu na specjalną dietę Kubusia ziemniaki możemy jeść nieco rzadziej. Jednak moi chłopcy skaczą z radości, kiedy robię Cannelloni, Lasagne, czy Carbonarę.
Tym razem podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne Cannelloni  dla całej rodziny. :)



Przygotuj:
* 500 g. mięsa mielonego
* paczka makaronu cannelloni
* Passata
* 1 ząbek czosnku
* pomidor
* 1 cebulka
* Parmezan

Beszamel:
Roztop dwie łyżki masła na patelni i posól. Gdy masło się rozpuści dodaj dwie łyżki mąki. Zamieszaj i dodaj około 200 ml mleka. Nie doprowadź do gródek. Lekko lany beszamel jest gotowy.

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj mięso, pokrojony czosnek i pomidor. Zalej passatą i poduś z 5 minut. W garnuszku doprowadź wodę do wrzenia. Włóż makarony cannelloni na 1 minutę, tak aby się nie ugotowały lecz były lekko twarde, aby się nie łamały. Spód naczynia żaroodpornego zalej beszamelem. Lekko  ugotowane makarony  nabij mięsem z sosu i układaj na beszamelu. Gdy cały spód będzie ułożony zalej makaron kolejnym beszamelem. Na niego znów ułóż makaron. I tak w kółko, gdy mięso będzie już całe nabite w makaronach. Na koniec zalej makaron beszamelem i sosem, który zostanie z mięsa i posyp parmezanem.
Przykry naczynie i zapiecz w 150 stopniach przez 30 minut. Smacznego.

                                                        



Copyright © 2016 Mama i Syn Zgrany Team , Blogger