sobota, 5 grudnia 2015

Małe i smaczne świąteczne choineczki z piernika

                      Hejj!!

Uwielbiam, jak już wcześniej pisałam robić różne dekoracje świąteczne samodzielnie. Uwielbiam również gotować i piec, a gdy w tym pomaga mi Kubuś staje się to jeszcze przyjemniejsze. W tym roku oprócz typowych dekorowanych pierniczków, które zdobią nasz stół co roku postanowiłam spróbować zrobić piernikowe choineczki, które jak najbardziej można zjeść, lecz u nas odegrają rolę dekoracji.
Samo przygotowaniem pierniczków jest krótkie, jednak dekorowanie niech trwa jak najdłużej


Choineczki, może nie są równiutko wykonane jak w cukierni, ale zrobione samodzielnie wyglądają jeszcze lepiej :) I ta satysfakcja połączona z zabawą przy świątecznych przebojach :) Choineczki można zrobić dużo większe, jednak ja nie miałam tak dużych foremek  w różnych wielkościach, bo takimi najłatwiej zrobić kształty, a wycinanie w pierniku nie jest łatwe. Jednak choinki w postaci mini również mają swój śliczny urok :) Ciasto piernikowe idealnie nadaje się również na zwykłe pierniczki, ponieważ od razu po wypieczeniu są miękkie, dlatego mogą być zrobione nawet chwilę przed wigilią. Choinki idealnie również nadają się jako smakołyki do przedszkola oraz nawet jako prezent świąteczny. Jak Wam się podobają?

Przepis na ciasto piernikowe - miękkie od razu po upieczeniu

Przygotuj na ciasto:
* 400 gram mąki
* łyżeczka sody
* 2 łyżki miodu
* 2 jajka
* 90 - 100 gram cukru
* 110 gram roztopionej margaryny
* łyżka przyprawy do piernika
* łyżka kakao
* dodatkowo można dodać skórkę pomarańczową i odrobina cynamonu

Przepis na lukier:
* szczypta soli
* jedna szklanka cukru pudru
* 2 białka

Mąkę razem z sodą, kakao, miodem, jajkami, cukrem , przyprawą do piernika, skórką i cynamonem (jak kto lubi ), roztopioną i ostudzoną margaryną łączymy. Zagniatamy ciasto. Pod ściereczką chowamy ciasto do lodówki, aż stanie się mniej lepkie i trochę schłodzone - około 40 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wykraami z niego (jak na małe choinki) około 4-6 wartsw od największej do najmniejszej. W trakcie dziecko może robić pierniczki. Wykrojone kształy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do 10 minut. Chyba, że wolicie bardziej spieczone. Pierniczki studzimy i dekorujemy :) Każdy kawałek choinki malujemy lukrem i dajemy mu czas na zastygnięcie, wtedy zaczynami ją dekorować.

Lukier. Same białka ubijamy, dodajemy sól i cukier puder.

Powodzenia :)