środa, 8 kwietnia 2015

Jabłecznik i Makowce z rodzinnymi dekoracjami

                          Hejj!!

Staram się, aby co niedzielę w naszym domu było pyszne ciasto.
Przepis na jabłecznik czytelniczki Pani Jolanty zrobił furorę. Zaś w każde święta na stole gości domowy mojej roboty makowiec. Na koniec ogromną frajdę dzieciom sprawia dekoracja ciast tych ciast.
Jeżeli macie ochotę zrobić któreś z nich zostawiam Wam przepisy.


Jabłecznik według przepisu czytelniczki:
Składniki:
Ciasto:
* 2 Szklanki Mąki
* 1/2 Szklanki Oleju
* 6 Jaj
* 3/4 Szklanki Cukru
* 1,5 Łyżeczki Proszku Do Pieczenia

Sposób Przygotowania:
Białka ubijamy z cukrem, po kolei dodajemy żółtka, olej, proszek do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sitko. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę i do pieca na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Nakładamy mus jabłkowy (pamiętamy o odsączeniu ich) i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 175 stopniach 25 minut.

Jabłka około 9 sztuk ucieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Następnie przesmażamy je na patelni dodając cukier, przyprawę do szarlotki oraz odrobinę cynamonu. Sprawdzamy smak jabłek.


Makowiec według mojego przepisu:
Składniki:
* Mąka 500g
* Mleko 2% 200ml
* Drożdże 40g
* Cukier 100g
* Masło 60g
* 4 Żółtka
* Masa makowa kupiona lub swoja
* Lukier do Ciast
* Skórka Kandyzowana
* Mak Niebieski
* Orzechy

Sposób Przygotowania:
Drożdże rozkrusz , rozetrzyj z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru, dodaj do rozczynu razem z mąką, zagnieć ciasto, wlej przestudzone stopione masło i ponownie wyrób i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na dwie równe części  i każdą rozwałkuj. Rozsmaruj połowę masy na jednej połowie ciasta, zwiń struclę w rulon, owiń papierem do pieczenia i ułóż w formie keksowej na 30 minut do wyrośnięcia. Powtórz czynność z drugim ciastem. Piecz 50 minut w 190 stopniach.

Na koniec dekorujemy ciasta według uznania